15 nuttige tips wanneer je een nieuwe website wil laten ontwikkelen

Een professionele website is van essentieel belang voor elke moderne onderneming. Het hebben van een online website is ondertussen onmisbaar geworden voor het aantrekken van nieuwe klanten.

Er zijn verschillende manieren om een website te laten maken. U kunt ervoor kiezen om het zelf te doen, maar als u geen ervaring hebt in webdesign en programmeren, kan dit een uitdagende taak zijn lang duurt. In dat geval is het aan te raden om een professioneel webdesign bedrijf zoals Deal webdesign in te schakelen.

Wij helpen u bij het ontwerpen en ontwikkelen van een website die perfect aansluit bij uw zakelijke doelen. Wij hebben de nodige expertise en ervaring om een aantrekkelijke, gebruiksvriendelijke website te creëren die uw bedrijf online vertegenwoordigt. Samen met 10 freelancers zorgen wij telkens voor stérke websites. Meer dan 350 klanten vertrouwen op onze service, en dit al meer dan 10 jaar.

website hulp webdesign website hulp

Nog niet overtuigd? Ondek dan zeker onze portfolio en referenties. Zo krijgt u een goed beeld van de kwaliteit van ons werk en onze ervaring in het bouwen van websites voor verschillende soorten bedrijven. Het bepalen van de juiste inhoud, het ontwerp en de functionaliteit van uw website zijn slechts enkele van de belangrijke aspecten die u moet overwegen. Maar maak u geen zorgen, wij hebben alvast 15 handige tips samengesteld om u te helpen bij het maken van uw website. Met deze 15 tips zorgt u ervoor dat uw website effectief is in het aantrekken van nieuwe klanten.

1. Kies een leesbare domeinnaam

Het is zover. Je wil een nieuwe website! Maar waar te beginnen? Wij leggen het proces in detail uit zodat jij precies weet welke stappen nodig zijn om tot een prachtig resultaat te komen. Allereerst is het nodig een beroep te doen op je eigen creativiteit. Een passende domeinnaam voor jouw site verzinnen is namelijk het begin. Hou hierbij rekening met de leesbaarheid, herkenbaarheid en originaliteit van jouw domeinnaam.

Iets leuks bedacht? Juich dan niet te vroeg, eerst moet je nog checken of de domeinnaam überhaupt beschikbaar is. Hiervoor zijn allerlei handige websites waar je dit kunt controleren en eventueel registreren. Eenmaal de perfect domeinnaam gevonden heeft het geen zin om alle andere .nl .com .eu domeinnamen ook te kopen om te vermijden dat concurrenten deze zouden kopen.

2. Hosting

Domeinnaam gekozen en geregistreerd? Dan wordt het tijd om snelle, betrouwbare hosting te kiezen. Hierbij leggen wij de nadruk op goed, want het is verleidelijk voor de goedkoopste optie te gaan maar doe dit niet. De snelste is een betere keuze. Een goede website laadt altijd snel en mag nooit offline zijn. Ook de grootste zoekmachine, Google, straft websites af die niet goed presteren qua snelheid. Niemand heeft namelijk zin om lang op een website te wachten.

Daarnaast is de beveiliging bij betrouwbare partijen ook beter op orde. Let bij de keuze voor een hostingpartij erop dat er een wekelijkse of maandelijkse back-up wordt gemaakt. Hiermee weet je zeker dat je nooit je gehele site zult verliezen. Ook het aanwezig zijn van een beveiligd SSL certificaat is belangrijk, hierdoor is website veilig voor bezoekers. Ook dit komt jouw vindbaarheid in Google (zogenaamde SEO ranking) ten goede.

Of er een SSL certificaat is herken je aan dat groene slotje naast de naam van jouw website in de zoekbalk. Dit geeft aan dat je contact maakt met de website via een beveiligde HTTPS-verbinding. Er kan hierdoor geen informatie onderschept worden.

website tips tips webdesign webdesign tips

3. Zorg dat het doel van je website duidelijk is

Voor je een nieuwe website laat ontwikkelen, is het slim om duidelijke doelen te formuleren. Niet iedere onderneming heeft dezelfde doelen voor ogen met hun website. Laat staan dezelfde doelgroep! Bedenk daarom eerst goed wat je wilt bereiken. Vragen die hierbij relevant zijn:

Kortom, iedere website is echt maatwerk. Bespreek en bedenk bovenstaande voordat je aan de slag gaat. Al dan niet met een website bouwer.

4. Prijs om een website te laten maken

Zoals bij zoveel dingen, zijn er ook websites in allerlei prijscategorieën. Een keuze hierin maken kan lastig zijn omdat je niet altijd helder vooraf weet wat je mag en kunt verwachten. Als uitgangspunt kan men nemen dat een website die minder dan €500 kost altijd gebaseerd zal zijn op een vast design, ook wel template genoemd. Wanneer je deze vervolgens gaat aanpassen met een Content Management Systeem zoals Wordpress stijgt deze prijs naar zo’n €1000,-.

Wordpress is een zogenaamd open source systeem waardoor de website ook voor mensen zonder technische kennis eenvoudig aan te passen is. Wordpress is het systeem waarmee ongeveer 1/3 van alle websites is gemaakt. Het voordeel hiervan is dat praktisch iedere professionele webdesigner een Wordpress website kan aanpassen. Waar ook ter wereld!

Ben je van plan echt een professionele, complexe site te maken, dan kom je al snel uit op maatwerk. Je zult merken dat de prijs al snel stijgt naar €2500 en meer. Maatwerk is duur, dat geldt ook voor websites. Dit ontwerp moet allereerst ontworpen worden in Photoshop of Adobe XD, om nadien gecodeerd en geïntegreerd te worden in een Content Management Systeem. Dit kost meer tijd dan een standaard Wordpress site, maar het resultaat is dan ook indrukwekkend! Het ontwerp van de website past 100% bij jouw onderneming.

5. Teksten en foto's voor jouw nieuwe website

Lever je graag zelf teksten aan? Super! Indien je niet zo’n fan bent van schrijven, schakel je best een copywriter in. Sterke, duidelijke teksten zijn namelijk belangrijk voor jouw website. Je overtuigt potentiële klanten met vlot leesbare teksten die je producten en diensten op een verstaanbare, attractieve manier voorstellen. Een copywriter schrijft duidelijke, wervende en bovenal foutloze teksten die aangenaam lezen. Indien gewenst worden SEO-technieken toegepast waardoor je je vindbaarheid in Google optimaliseert. Copywriters zijn namelijk goed onderlegd op het gebied van SEO. Een goede SEO ranking zorgt ervoor dat je goed gevonden wordt in Google. Iets wat voor iedere website zeer van belang is.

Je website wordt bovendien een pak aantrekkelijker met mooi en relevant beeldmateriaal. Je kunt zelf mooie, professionele foto’s aanleveren. Unieke, zelfgemaakte foto's zijn authentiek en komen persoonlijk over. Je kunt ook gebruik maken van zogenaamde professionele stockfoto’s. Realiseer je wel dat hier vaak auteursrecht op zit en dat je daarvoor een bedrag(je) moet betalen.

website site tips

6. Reclame en marketing

Een mooie website hebben is één, maar je wilt natuurlijk zoveel mogelijk (potentiële) klanten naar je site trekken. Een goede online marketeer kan je hierbij helpen. Er zijn diverse manieren om de vindbaarheid van je site te verbeteren. De eerder genoemde SEO is een optie, maar ook SEA, Google mijn bedrijf en content zijn goede strategieën.

Ook het opzetten en onderhouden van social media draagt hieraan bij. Facebook, LinkedIn, Pinterest en Instagram worden hiervoor gebruikt om jouw site onder de aandacht te brengen. Het voordeel van social media is dat deze over veel informatie beschikken, zo kun jij gerichte advertenties voor specifieke doelgroepen plaatsen en kun je gericht adverteren.

7. Gegevensanalyse van jouw website

Data is cruciaal om het succes van je site te bepalen. Maak daarom gebruik van Google Analytics. Dit koppel je aan jouw website en geeft jou waardevolle informatie. Dit verzamelt namelijk alle gegevens inzake het verkeer rond je website. Welke pagina’s op je site worden wel/niet bezocht? Wat zoeken mensen? Welke woorden gebruiken ze daarvoor?

Kijk minstens 2 keer per jaar naar deze gegevens en pas waar nodig je site hierop aan. Zo kun jij steeds verder je site finetunen om concreet je klanten aan te spreken.

8. Algemene voorwaarden

Onderschat het belang van algemene voorwaarden niet. Dit document schept een kader inzake transacties tussen partners en legt bepaalde rechten en plichten tussen deze partijen vast. Concreet bepaalt dit document onder meer jouw betalings-, leverings-, garantie en andere voorwaarden inzake commerciële transacties: de verkoop van je product of dienst. Door het vastleggen van deze voorwaarden vermijd je geschillen en sluit je risico’s uit. Een advocaat of jurist maakt dit document voor je op.

webdesign nuttige website tips handige webdesign tips

9. Geef jouw nieuwe website een gezicht

Het is belangrijker dan ooit dat mensen een bepaald gevoel bij jou of jouw bedrijf krijgen. Ook al plaats je nog zoveel goeie teksten op je website, het gaat erom dat mensen weten met wie zij te maken hebben. Plaats een foto van jezelf, vertel over je achtergrond en laat mensen zien wie je bent.

Wat te denken van een bedrijfsfilmpje? Of bijvoorbeeld een ‘Over ons’ pagina, waarop je laat zien wie er werkzaam zijn bij jouw bedrijf? Afbeeldingen doen soms meer dan woorden. Geef mensen een blik achter de schermen. Een foto van een vakman die aan het werk is of een leuke groepsfoto van een teambuilding event zijn dingen die goed werken. Dit kan zomaar eens de doorslag geven en jou een nieuwe klant opleveren.

10. Allemaal telefoon verslaafd - maak jouw site responsive

Hoe vaak zoek jij een site op je laptop op en hoe vaak doe je dit op een telefoon? Juist! Inmiddels is meer dan de helft van de Belgische websitebezoeken op een smartphone of tablet. Een percentage dat overigens nog altijd stijgt. Niks zo vervelend wanneer deze op je smartphone helemaal uit verhouding is. Zorg er daarom voor dat je een responsieve mobielvriendelijke site hebt. De tijd van pure desktopsites is echt voorbij.

Je kan het hebben van een responsieve site ook duidelijk terugzien in Google Analytics. Daarom alleen al wil je dat jouw nieuwe website er op elk toestel perfect uitziet. Een responsieve website zorgt ook voor een hogere ranking in Google.

11. Full admin

Als jij een online project gaat starten, dan is het zaak dat jij de full admin gegevens krijgt. Dit is iets wat je absoluut moet onthouden. Het is jouw website en je wilt te allen tijde toegang hebben. Zonder deze gegevens kun je namelijk niet overal bij. Geeft het desbetreffende bedrijf niet alle gegevens? Ga dan niet met hun in zee. Want hoe ga je na een verkeerde samenwerking anders ooit weer naar een volgend bedrijf?

12. Zoek reviews over jouw webpartner

Of het nu gaat om een mooie reis, nieuwe sportschoenen of een lekker restaurant, het is altijd fijn om te weten wat anderen ervan vinden. Google de webdesigner met wie je in zee wilt gaan en kijk bij zijn Google reviews wat de ervaringen van anderen zijn.

Probeer altijd een persoonlijk gevoel bij iemand te krijgen door diegene écht te spreken. Het is belangrijk dat je iemand kunt vertrouwen en hier geen zorgen over hebt. Voel je de klik niet? Neem dan vroegtijdig afscheid en voel je niet verplicht. Een website laten maken vergt best wat tijd en inspanning van beide partijen, je zit dus maar beter op dezelfde golflengte.

wat is de prijs om een website te laten ontwikkelen tips om een website te laten maken website laten bouwen oost-vlaanderen

13. Full package

Bij het bouwen van een website komen vele facetten kijken, van logo ontwerp tot programmatie van een module tot het schrijven van teksten. Veel partijen doen echter maar één onderdeel hiervan. Dit kan ervoor zorgen dat je van de ene naar de andere partij wordt gestuurd en de rekening maar oploopt.

Om dit te voorkomen kun je best met een partij in zee gaan die alles in huis heeft om jou alles te voorzien. Vergeet ook de offline producten zoals visitekaartjes, spandoeken en flyers niet. De nieuwe huisstijl van de website moet natuurlijk ook hier terugkomen.

14. Maak redirects van de oude naar je nieuwe website

Heb je een nieuwe website en laat je een oude website achter? Zorg dan dat je de SEO-waarde van de oude website meeneemt. Dit doe je door waardevolle pagina's van je oude website om te leiden naar de nieuwe URL door middel van een redirect. Een goede webdesigner kan je hierbij helpen. Zou toch zonde zijn wanneer alles voor niks is geweest de afgelopen jaren.

15. Last but not least: de cookies!

Het lekkerste voor het laatste, de koekjes. Wil je dat jouw website voldoet aan de Europese eisen en wetgeving inzake Privacy en Cookies? Plaats dan een cookiemelding op jouw website (bescherming van persoonsgegevens). Dit is sinds 2018 verplicht voor iedere website.

Alle stappen doorlopen? Dan ben jij helemaal klaar om online te gaan!

Interesse om met ons samen te werken?

Vertel ons wat je zoekt en wat we voor jou kunnen doen.

Heb je hulp nodig voor jouw nieuwe website? Neem gerust contact op. Wij voorzien voor ieders budget een oplossing en werken vanuit Aalst voor heel Vlaanderen.