Deal webdesign

Navigatie tips voor B2B websites

Het optimaliseren van de navigatie op jouw B2B-website is een belangrijk onderdeel in webdesign. Dit helpt jouw bezoekers om snel en vooral gemakkelijk de informatie te vinden die ze nodig hebben.
Picture of Geschreven door Dimitri

Geschreven door Dimitri

Het optimaliseren van de navigatie op jouw B2B-website is een belangrijk onderdeel in webdesign. Dit helpt jouw bezoekers om snel en vooral gemakkelijk de informatie te vinden die ze nodig hebben. Hier zijn enkele best practices om je op weg te helpen.

1. Hou het eenvoudig

Gebruik eenvoudige woorden. Vermijd jargon en gebruik termen die jouw doelgroep kent en effectief begrijpt. Houd het aantal hoofdmenu-items beperkt. Teveel keuzes zullen de bezoekers overweldigen.

 

2. Consistentie is key

Zorg ervoor dat de navigatie op elke pagina hetzelfde is. Dit helpt bezoekers om sneller te leren hoe ze jouw website moeten gebruiken.

 

3. Gebruik duidelijke labels

Label je menu-items met duidelijke en beschrijvende namen. Zo weten je bezoekers precies wat ze kunnen verwachten als ze erop klikken. Vermijd vage termen zoals “Onze Diensten” en gebruik in plaats daarvan specifiekere labels zoals bv “Consultancy” of “Hellende daken“.

 

4. Implementeer een zoekfunctie

Een zoekfunctie is onmisbaar. Dit biedt een alternatief voor bezoekers die niet door de menu’s willen bladeren. Zorg ervoor dat de zoekfunctie prominent aanwezig is en goed werkt. Test deze regelmatig om te controleren of hij relevante resultaten geeft.

 

5. Maak gebruik van een logische structuur

Rangschik je menu-items in een logische volgorde. Plaats de belangrijkste items aan het begin of het einde van de lijst, omdat deze posities de meeste aandacht krijgen. Groepeer gerelateerde items samen om het overzicht te bewaren.

 

6. Overweeg een mega-menu

Als je veel inhoud hebt, kan een mega-menu een goede oplossing zijn. Dit type menu toont alle opties in één overzicht, waardoor bezoekers snel kunnen zien wat er beschikbaar is. Zorg ervoor dat het niet te rommelig wordt en houd de categorieën duidelijk.

 

7. Mobile-first aanpak

Zorg ervoor dat de navigatie goed werkt op mobiele apparaten. Steeds meer mensen gebruiken hun smartphone om websites te bezoeken. Gebruik een hamburger-menu voor een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke mobiele navigatie.

 

8. Voorkom dubbele navigatie

Voorkom dat je bezoekers moeten kiezen tussen meerdere navigatiesystemen. Dit kan verwarrend zijn. Kies voor één duidelijk navigatiesysteem en houd je daaraan.

 

9. Test en optimaliseer

Blijf testen en optimaliseren. Gebruik tools zoals heatmaps en A/B-testing om te zien hoe bezoekers je navigatie gebruiken. Pas je navigatie aan op basis van deze gegevens om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren.

 

10. Vraag om feedback

Vraag je bezoekers om feedback over de navigatie van je website. Zij kunnen waardevolle inzichten geven over wat werkt en wat niet. Gebruik deze feedback om je navigatie continu te verbeteren.

 

Met deze best practices kun je de navigatie op je B2B-website optimaliseren.
Dit leidt tot een betere gebruikerservaring en hogere conversie. Succes!

Heb je extra hulp nodig?

Aarzel niet om mij te contacteren.

Professionele website laten maken?

Ontvang 15 tips waar je zeker moet op letten!