Logo vector maken

Wat is een vectortekening?

In de grafische sector spreken we van een vectorbestand wanneer we het hebben over tekeningen die (theoretisch gezien) oneindig kunnen worden uitvergroot, zonder dat de kwaliteit daarbij verloren gaat. Dit is bij foto’s niet het geval. Als je een foto uitvergroot, zal je op een bepaald ogenblik kleine blokjes of pixels beginnen zien. De afbeelding wordt wazig en is niet meer mooi. Bij vectortekeningen krijg je die pixels niet te zien.

Wat zijn vectoren?

Maar wat zijn nu vectoren? Een vectorafbeelding bestaat uit vectoren in plaats van uit pixels. Vectoren zijn paden met een begin- en een eindpunt, met daartussenin een lijn, golf, cirkel of andere vorm. Als een vectorbestand wordt vergroot, wordt de afstand tussen de paden opnieuw berekend en vervolgens in de juiste verhouding aangepast. Vervolgens worden de paden weer gevuld met de bijbehorende kleuren. Zo kan een vectorbestand oneindig worden vergroot, zonder dat de beeldkwaliteit achteruit gaat.

 

Voorbeelden

logo vector maken logo vector vectorieel logo

 

Waarom heb ik een vectorversie van mijn logo nodig?

Een logo vectorbestand is belangrijk als je ooit drukwerk wil met je logo erop. Denk maar aan visitekaartjes, advertenties in kranten, wagenbelettering, T-shirts, enz. Grafische vormgevers en drukkerijen zullen steeds vragen of je een vectorlogo hebt. Lever je voor de bedrukking van T-shirts bijvoorbeeld een jpg-bestand aan, dan riskeer je dat het drukwerk van lagere kwaliteit is. Met een vectorbestand ben je verzekerd van hoogwaardig drukwerk.

Een extra voordeel van een vectorlogo of -afbeelding is dat het formaat van het bestand heel klein blijft. Zo kun je gemakkelijk een logo via (bijvoorbeeld) e-mail versturen, omdat het bestand vaak maximaal een aantal mb groot is.

Nog meer voorbeelden

logo vector logo vectorieel logo vectorieel maken

 

 

Hoe ziet zo’n vectorlogo eruit?

Je kunt een bestand vectorieel maken door de afbeelding handmatig in een grafisch tekenprogramma te overtrekken. Deze vaardigheid heet vectoriseren. Het duurt enkele uren, maar nadien heb je wel een vectorieel logo dat voor iedere toepassing kan worden gebruikt. Denk maar aan:

Een vectorafbeelding wordt meestal in .eps of .ai aangeleverd. Deze extensies kunnen enkel met Adobe Illustrator (betalend) worden geopend. Een .pdf is natuurlijk ook mogelijk en kan worden geopend met Acrobat Reader (gratis). De 3 meest gebruikte vectorbestandsformaten zijn dus .eps, .ai en .pdf.

Wil je jouw logo vectorieel laten maken?

Contacteer ons dan snel. De levertijd bedraagt minder dan 48u!